Mi az az online marketing és hogyan használd 2023-ban?

Az online marketing célja:
Ügyfelek szerzése az internet adta lehetőségek segítségével.
 
Az online marketing sokak számára egy nagyon árnyékos terület, mivel nem tudják, hogy pontosan milyen eszközök léteznek, milyen marketing stratégia alapján kell ezt művelni és, milyen részekből tevődik össze.
Első fontos szabály az online marketingben:
 
1. Ne legyél túl direkt, mert el fogod magadtól rettenteni a potenciális vásárlókat.
 
Igazából mindegy, hogy online vagy offline marketingről beszélünk az biztos, hogy nem tudsz úgy érvényesülni, ha a marketingedet nem előzi meg a PR.
 
Van egy nagyon fontos arány, amit érdemes betartani, hogy ha ügyfeleket szeretnél szerezni. Mielőtt azonban belemennénk ebbe, fontos, hogy tisztázzuk mit is jelent a PR.
 
A PR ha nagyon egyszerűen szeretnénk ezt megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy barátok szerzése. Gondolj csak abba bele, hogy amikor egy barátod ajánl valamit azt nagyobb valószínűséggel fogod elfogani, mint ha egy teljesen idegen mondaná. Miért fogadod el jobban egy barátod véleményét vagy javaslatát? Azért, mert bizalmad van felé. Tehát a PR lényege és egyben célja, az, hogy bizalmat alakíts ki az emberek fejében a cégeddel, a személyeddel és a szolgáltatásod vagy terméked irányában.
 
Az online marketinget tehát sokszor összekeverik a PR-al és az eladással. De ezek teljesen egymástól elkülönülő dolgok, amiknek van közük egymáshoz, de nem összekeverhetőek.
 
Tehát ígértem, hogy rátérünk egy fontos arányra. Ez az arány így hangzik.
 
80% PR
15% marketing
5% értékesítés
 
Az a helyzet, hogyha ez az arány meg van sértve, akkor nagyon nyögvenyelős lesz az ügyfélszerzés, vagy egyáltalán nem is fog menni.
 
Persze ezt lehet gyorsan is csinálni. Sokan amikor megismerik ezt az arányt triót akkor azt gondolják, hogy ez nagyon sok idő. Ez nem így van.
 
Egy Facebook-os megjelenésben is lehet úgy felépítve, hogy annak tartalma 80%-ban PR, 15%-ban marketing és 5%-ban pedig értékesítés. A lényeg, hogy ez az arány állandóan megfigyelhető lehessen.
Az online marketing tehát nem csak egy dolog, hanem ennek az aránynak az ötletes felhasználása.
 
Rengeteg olyan eszköz van amit ki lehet használni az online marketingben.
 
Azonban ezeket az arányokat be kell tartani, attól függetlenül, hogy milyen eszközökhöz nyúlunk.
 
További tartalmakért és hasznos online megjelenési tanácsokért csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ahol továbbá találkozhatsz vállalkozókkal, marketingesekkel és tulajdonosokkal.

Csoport linkje

Írj bátran, ha elakadtál vagy ha segítség kell!

Koós Máté

www.ugyfelmagnes.hu

mate@ugyfelmagnes.hu